Caisele fac parte din categoria fructelor care, din punctul meu de vedere, sunt într-un con de umbră. Și asta pentru că nu le găsim proaspete în tot timpul anului, ca pe mere. Și pentru că singura metodă de conservare o reprezintă gemurile si dulceţurile. Iată de ce este bine sa profităm din plin de caisele lunii iulie!
Fructe
Cele mai fresh fructe, din cele mai fresh locuri
There are 11 products.
Merele sunt pline de vitamina C, mai ales coaja lor, ce are un conţinut ridicat şi de fibre insolubile. Acest tip de fibre nu absorb apa şi ajută la tranzitul intestinal. Alături de fibrele insolubile, merele conţin şi fibre solubile, precum pectina. Aceşti nutrienţi ajută la prevenirea acumulării coloresterolului în vasele de sânge ce previne apariţia arterosclerozei şi a bolilor cardiace.
Pepenele galben are o mare capacitate de a ne racori si, de aceea, este ideal in anotimpul cald, pentru bauturi racoritoare. Pentru ca este compus din 90% apa si nu are foarte multe calorii, pepenele galben este aliatul siluetei.
Printre nutrientii pe care-i contine, putem evidentia vitaminele A si E, care ajuta persoanele care se confrunta cu pielea uscata. Tot pepenele galben actioneaza ca un laxativ, diuretic (ideal pentru a elimina toxinele din organism) si ajuta la neutralizarea aciditatii din organism.
Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Pepenele roșu este o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă bună de vitamina B1, magneziu și potasiu. Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu. În plus, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina).
Aromate şi zemoase, perele au o mulţime de beneficii pentru sănătate. În plin sezon, este bine să profităm de aceste fructe minune, adevărate depozite de vitamine şi săruri minerale. Crude, în compoturi sau prăjituri, perele sunt indicate şi diabeticilor, pentru că au un indice glicemic scăzut.
Printre altele, beneficiile consumului de piersici sunt şi în ceea ce priveşte combaterea anemiei, constipaţiei sau a hipertensiunii arteriale. De asemenea, nutriţioniştii mai spun că piersicile sunt de ajutor şi în cazul gastritei, a inflamaţiilor rinichilor, brinşite sau astm.
Există studii care arată că piersicile aduc un aport important şi de vitamina A, care ajută organismul să ţină departe formarea celulelor maligne în organe şi glande cu ţesut epitelial.
Strugurii albi sau strugurii de masă sunt printre cele mai populare și consumate fructe în dietele mediteraneene. Virtuțile lor culinare și terapeutice sunt cunoscute încă din antichitate, iar în secolul al XIX-lea au devenit celebre curele cu struguri, recomandate pentru tratarea gutei, a indigestiei și a arsurilor gastro-intestinale.
Strugurii conțin antioxidanți și substanțe active care ajută în mod direct la detoxifierea colonului, ficatului și rinichilor. Se consumă cu tot cu coajă și sâmburi și pot fi introduși în cure de detoxifiere, fie în formă de suc ori în stare pură. De asemenea, strugurii sunt bogați în apă, iar asta ajută la menținerea nivelului optim de hidratare și la un tranzit intestinal sănătos.
Citeşte întreaga ştire: Strugurii - top 20 de beneficii pentru sănătate
Zmeura este un fruct bogat în acid elagic, un compus fenolic ce ajută la prevenirea cancerului, care inhibă creșterea celulelor canceroase și care oprește dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Mai mult decât atât, uleiul din semințe de zmeură este un factor natural de protecție solară. Acesta conține cantități mari de compuși polifenolici cunoscuți pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura conține antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina și acidul galic.
Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.
Caisele fac parte din categoria fructelor care, din punctul meu de vedere, sunt într-un con de umbră. Și asta pentru că nu le găsim proaspete în tot timpul anului, ca pe mere. Și pentru că singura metodă de conservare o reprezintă gemurile si dulceţurile. Iată de ce este bine sa profităm din plin de caisele lunii iulie!
Caisele sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E dar si B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și beta caroten și taninuri.
Două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de caroten. Deci sunt ideale aceasta perioadă de expunere la soare, favorizând obținerea unui bronz frumos.